Ergonomiczna kuchnia. Jak ją urządzić?

Nie ma znaczenia, czy w kuchni spędzasz całe godziny, czy też przygotowujesz szybkie, proste dania. Kuchnia musi być na tyle przemyślana i ergonomiczna, by umożliwić ci wygodne gotowanie. To kwestia nie tylko komfortu, ale też bezpieczeństwa, bo w tym pomieszczeniu nie brakuje okazji do poparzenia. Jak je zaaranżować? Ułatwią to trzy wskazówki.

1. Podziel kuchnię na strefy

Praca w kuchni okaże się dużo wygodniejsza, jeśli podzielisz ją na kilka stref, z których każda będzie przeznaczona do innej czynności. O ile tylko pozwalają ci na to warunki, wydziel pięć stref:

•  do przechowywania produktów spożywczych: kluczowy element tej strefy to lodówka. Poza nią powinny znaleźć się tu szafki i szuflady z segregatorami oraz pojemnikami, dzięki którym szybko odnajdziesz niezbędne składniki,

•  do składowania garnków i drobnego AGD: tu także najważniejsze są rozwiązania umożliwiające łatwe utrzymanie porządku,

•  do mycia i sprzątania: jej centralna część to odpowiednio głęboki i pojemny zlewozmywak. Oprócz niego nie może zabraknąć tu ociekacza do umytych naczyń, pojemników do segregacji odpadów i schowka na środki czystości. To tu najlepiej też umieścić zmywarkę,

•  do przyrządzania potraw: najistotniejszy jest duży blat, na którym łatwo będzie kroić ci i mieszać składniki, wyrabiać ciasto, rozkładać naczynia itp. Nad nim umieść wieszaki na noże (lub taśmę magnetyczną) i najpotrzebniejsze przybory,

•  do gotowania i pieczenia: poza kuchenką i piekarnikiem, zadbaj też o łatwy dostęp do akcesoriów używanych przy gotowaniu i smażeniu oraz rękawic kuchennych i minutnika.

 

2. Najważniejsze pod ręką

Oprócz wykorzystania przestrzeni, w kuchni ważne jest rozmieszczenie akcesoriów w szafkach, szufladach i na wieszakach. Garnki ułożone na sobie pozwalają wprawdzie na zaoszczędzenie miejsca, ale wyciągniecie tego znajdującego się na samym dole może być nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza, kiedy na patelni zaczyna dymić tłuszcz… To najlepszy powód, by najważniejszych naczyń nie wkładać jedno w drugie.

Sprzęty i akcesoria rozmieść według przydatności. Te przedmioty, z których korzystasz najczęściej, zawieś na wysokości rąk, najlepiej na taśmie magnetycznej. Nieco rzadziej używane ułóż z przodu szuflad, a stosowane okazjonalne – na ich dnie.

3. Ważne są wymiary

Ergonomiczna kuchnia jest dopasowana do jej użytkownika. Szczególną uwagę zwróć na wysokość blatów. Przyjmuje się, że powinna ona wynieść około 80 centymetrów, jednak osoby o większym wzroście powinny zdecydować się na nieco wyżej położony blat. Szerokość i długość blatów to kwestia indywidualna, zależna przede wszystkim od twoich potrzeb i wymiarów kuchni.

projekt kuchni

W salonie meblowym zwykle trudno znaleźć meble dopasowane do twoich potrzeb. Urządzając ergonomiczną kuchnię, warto więc zlecić ich wykonanie według własnych wytycznych. Na https://www.roltrans.com.pl/ możesz skontaktować się ze specjalistami i uzgodnić z nimi plan stworzenia kuchennych mebli na twoją miarę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *